Foto

Ozren Seleskovic, secundul nationalei Bosniei: "Romania este in inima mea"

Edward Stanescu (Sarajevo / Bosnia Hertegovina)

Plecati de mai bine de zece zile la Campionatul European U18 masculin de la Sarajevo, tricolorii a avut parte de o surpriza extrem de placuta pe taram bosniac. Dupa ce nationala s-a cazat in hotelul “Hollywood” din zona Ilidza si a inceput sa evolueze la turneul continetal, staff-ul reprezentativei a fost primit cu imbratisari de Ozren Seleskovic, nimeni altul decat antrenorul secund al nationalei Bosniei si o mai veche cunostinta de-a romanilor. In trecut,  Seleskovic a  trait in Romania si a pregatit echipa din Valcea, petrecand o scurta perioada si la Targu Mures.  Sedus de oamenii si de plaiurile superbe din Carpati, bosniacul nascut la Tuzla (n.a. unul dintre marile orase ale Bosniei poarta acest nume) a acordat un interviu in exclusivitate site-ului Federatiei Romane de Baschet in care nu si-a mascat deloc simpatia fata de noi si de tara noastra.     

 
Buna ziua, domnule profesor.  V-am vazut mai devreme discutand cu antrenorii Romaniei…
Salutari! Asa este, m-ati prins (rade!). Discutam putin mai devreme cu Eugen Ilie si cu Paul Miron, in lobby-ul hotelului.  Rememoram cateva momente din Romania… Imi aduc aminte foarte bine de Eugen, de cand evolua.

Stiu ca ati petrecut mai bine de doi ani la noi in tara.

(Surprins). Acum cativa ani am fost antrenor in Romania, la Valcea si Targu Mures. A fost o perioada foarte frumoasa, in care am intalnit foarte multi oameni de calitate.

Vorbiti foarte frumos de tara noastra…

Cu adevarat, imi place foarte mult tara dumneavoastra. Am foarte multi prieteni in Romania si credeti-ma, cu prima ocazie ma voi duce sa-i vizitez pe toti. Am petrecut o multime de momente frumoase acolo, atat pe teren, cat si in afara lui si  toate aceste amintiri sunt foarte speciale pentru mine. Romania este in inima mea.

Aveti vreo amintire aparte traita la noi?

Un moment foarte special a fost cand eram in Targu Mures si a avut loc acolo turneul de minibaschet. Ajunsesem cu cateva zile inainte si trebuia sa ajut in organizarea acestei competitii. Nu dupa mult timp am vazut peste 2000 de copii, baieti si fete, participand la turneu.  A fost fantastic sa vezi atatia copii la un loc, jucand baschet si incercand sa castige fiecare meci.

In Bosnia nu exista un astfel de Festival?

In Bosnia nu avem o asociatie de minibaschet, dar in ultimele luni am muncit foarte mult pentru a construi ceva de genul. Dupa Campionatul European vom demara un proiect similar, iar experienta din Romania ma va ajuta foarte mult.

Ati vazut si pustii romani la lucru. Au sufiecient potential pentru a deveni jucatori?

Credeti-ma ca aveti niste copii extrem de talentati. Pot juca fara probleme baschet, trebuie doar ca pe viitor antrenorii sa fie si mai bine instruiti, sa mearga la campuri de pregatire atat in tara, cat si in strainatate. Am vazut in acest sens ca  Federatia Romana de Baschet a inceput sa faca progrese si sper sa aveti in cel mai scurt timp jucatori care sa evolueze in intreaga Europa.

Revenind la Campionatul European. Noi am inceput cu dreptul, insa, din pacate,  pe parcurs n-am mai tinut pasul cu celelalte formatii. Ati vazut nationala Romaniei la lucru la acest Campionat European?

Am vazut doar meciul cu Anglia, cand ati jucat cu adevarat fantastic. Ati pierdut in ultimele momente si asta este dureros pentru voi, insa cred ca in ultimii ani baschetul romanesc  a progresat. In viitor, cred ca Romania va fi o tara extrem de respectata in baschetul din estul Europei.
 
Sa intelegem ca dupa nationala Bosniei, reprezentativa Romaniei este echipa dumneavoastra preferata la acest turneu continental?
Da, este a doua mea favorita!  Cand am vazut staff-ul dumneavoastra, am fost foarte fericit. Nu ma asteptam sa-l revad pe Eugen si pe ceilalti baieti. A fost una din surprizele foarte placute.

Legat de echipa dumneavoastra. Ce ne puteti spune despre echipa dumneavoastra?

Bosnia este pregatita sa promoveze anul acesta. Avem jucatori foarte buni. Sper sa ne atingem obiectivele. Vom vedea ce se va intampla…  Avem sanse, insa mai sunt cateva echipe foarte puternice, asa ca batalia va fi foarte grea.Sper ca duminica sa jucam finala.

In final, o intrebare din afara baschetului. Ce ne recomandati sa vizitam inainte de parasi superba dumneavoastra Capitala?

(Rade). Daca vreti sa vedeti locuri superbe in Sarajevo trebuie sa vizitati centrul vechi, numit Bascarsija. Veti vedea cladiri vechi, frumoase, cu o istorie bogata. Si, evident, trebuie sa mancati cevapcici. Este o mancare traditionala bosniaca delicioasa!

Va multumim pentru interviu si va dorim multa bafta la Campionatul European!


Carte de vizita:


Nume:
Ozren Seleskovic
Data nasterii: 18.04.1961 / Tuzla (Bosnia Hertegovina)
Zodie: berbec

A evoluat ca jucator pana la varsta de 19 ani pe postul de extrema. In timpul razboiul din Bosnia s-a apucat de antrenorat. Prin mana sa au trecut jucatori celebrii, fiind antrenorul personal al lui Mirza Begic (Real Madrid) si Alen Omic (Zlatorog / Slovenia). De asemenea, este antrenorul care l-a format pe Jusuf Nurkic (Cedevita Zagreb), actualul star al nationalei masculine U18 a Bosniei.
Totodata, Ozren Seleskovic detine cea mai mare scoala privata din Bosnia, extinsa in trei mari orase. 

Parteneri